Το κατ΄ εξοχήν ιδιαίτερο γνώρισμα του νησιού παραμένει η άγρια, παρθενική έξαρση του φυσικού της κάλλους. Απόγκρεμνα βουνά, με υψηλότερη κορυφή το Φεγγάρι (1611μ), που είναι η ψηλότερη κορυφή του Αιγαίου μετά τον Ψηλορείτη και έχει συμπεριληφθεί τελευταία στο Ευρωπαϊκό Ορειβατικό Μονοπάτι.
Φτάνοντας στην ‘κόψη του Φεγγαριού’ και την ψηλότερη κορφή Μαρμαράς, διαγράφεται δεξιά και αριστερά μας το τόξο των ψηλών κορφών: Αγ. Γεώργιος, Άη-Λιάς, Απόδαυλος, Λουλούδι, Αμόνι, Πυργούδης, όλες ψηλότερες από 1200μ. και όσο πάει το μάτι υπάρχουν κι άλλες χαμηλότερες κορφές. Από την κορυφή μπορεί να απολαύσει κανείς μια θέα μαγευτική, όπου φαίνονται καθαρά η Ίμβρος και η Τένεδος, η Λήμνος και το Άγιο Όρος. Ο Ίωνας Δραγούμης δύσπιστος ανέβηκε και εκείνος την ίδια διαδρομή πριν από 100 χρόνια, για να δεί αν πράγματι από την κορφή φαίνονταν η Τροία, όπως ανέφερε ο Όμηρος. «…Στάθηκα και κοίταξα. Τόσο ήταν πυκνά φορτωμένος από καλοκαιριάτικους αχνούς ο αέρας, που μόλις φαίνονταν η Ίμβρος, η Λήμνος, η Μυτιλήνη, το Άγιον Όρος, η Θάσος και η Ρούμελη. Από κάτω μου απλώνονταν όλο το νησί με τα γραμμένα σύνορά του».
Υπάρχουν πολυάριθμες διαδρομές προς την κορυφή που ξεκινούν από διαφορετικές αφετηρίες (πχ Θέρμα, Άνω μεριά, Χώρα, κλπ). Γενικά, η διαδρομή διαρκεί περίπου 4 ώρες, με βαθμό δυσκολίας 3. Ο επισκέπτης μπορεί να ενημερωθεί για όλες τις διαδρομές του νησιού, προμηθεύοντας τον Οικοτουριστικό και Ορειβατικό Χάρτη της Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης Σαμοθράκης Δ.Ε.Α.Σ.