«Το νησί όλων των καιρών, από τότε που ηφαίστειο ξεπρόβαλε από το πέλαγος και υψώθηκε μονομιάς κατά των ουρανό και έσβησε και σωριάστηκε και πετρώθηκε, μη μπορώντας ψηλότερα να ανέβει κι έγινε γης πλούσιο από μέταλλα, βρύσες, ζεστές και κρύες, κατάμαυρες σπηλιές, κακοτοπιές και βράχια και πλούσια από φυτά, φυτρώνοντας άθελα στο πλούσιο χώμα και γέννησε τα αγριοκάτσικα, τους ανθρώπους και τους Κάβειρους, τους Μεγάλους Θεούς, κι ύστερα οι Μεγάλοι Θεοί απόστασαν και εμπιστεύθηκαν το νησί στο Χριστό και στη θέση τους μπήκαν οι άγιοι με τις εικόνες και ξεφύτρωσαν χίλιες εκκλησίες και παρεκκλήσια στο νησί».

Στο Βορειανατολικό άκρο του Αιγαίου κοντά στην Ίμβρο και τα παράλια της Τουρκίας, ξεπροβάλλει από την θάλασσα η Σαμοθράκη, το πιο ψηλό νησί του Αιγαίου μετά την Κρήτη, νησί προικισμένο με μία εξαιρετική φύση, μοναδική στο Αιγαίο. Μαζί με την Θάσο συγκροτούν τα Θρακικά νησιά, που χωρίζονται από το υπόλοιπο Αιγαίο με το βαθύ, έως 900μ. θαλάσσιο ρήγμα του Σάρου.
Το νησί απέχει από τη Αλεξανδρούπολη 22 περίπου ναυτικά μίλια. Μπορεί κανείς να φτάσει είτε μέσω του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, με την οποία συνδέεται καθημερινά με συχνά δρομολόγια, είτε μέσω των λιμανιών της Καβάλας και του Λαυρίου με τα οποία υπάρχει σύνδεση δύο με τρείς φορές την εβδομάδα.
Κατά τον Όμηρο, στο ορεινό τμήμα του νησιού (που ονομάζεται Σάος), παρακολουθούσε ο θεός Ποσειδώνας με τον γιο του Αγήνορα την μάχη της Τροίας. Η συνολική έκταση του νησιού είναι 178.000 στρέμματα εκ των οποίων, τα 95.500 στρέμματα αποτελούν τον ορεινό όγκο του νησιού, ενώ τα υπόλοιπα 82.500 στρέμματα περιλαμβάνουν την πεδινή και παράκτια ζώνη. Βαθιές χαράδρες σχίζουν τις ορεινές πλαγιές μέσα από ένα πυκνό δίκτυο μικρών και μεγάλων ρεμάτων. Η συνολική περίμετρος του νησιού φθάνει τα 59 χιλιόμετρα εκ των οποίων, τα 11 χιλιόμετρα αντιστοιχούν στις νότιες απότομες κρημνώδεις ακτές.
Κυρίως αυτό που διαφοροποιεί την Σαμοθράκη από όλα τα νησιά της Ελλάδος, είναι τα άφθονα νερά της. Η ποικιλία και η ιδιαιτερότητα των ακτών της, εκτός από την δροσιά που προσφέρουν, ανοίγουν ευχάριστες προοπτικές για μυητική περιπλάνηση στο βυθό του νησιού.

Back