ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟ 2ο ΠΟΛΥΘΕΜΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ.

Με επίκεντρο σε όλα εκείνα που δεν ξέρουμε για την ιστορία και τον πολιτισμό της Σαμοθράκης, ξεκίνησε το Σαββατοκύριακο στο νησί, το 2Ο Πολυθεματικό Συνέδριο στο Πνευματικό Κέντρο «Νικόλαος Φαρδύς» στη Χώρα. Πρόκειται για το Συνέδριο που διοργανώνεται για δεύτερη χρονιά στη Σαμοθράκη, ενισχύοντας τις ασταμάτητες προσπάθειες της Δημοτικής αρχής, να καταστεί η Σαμοθράκη και η ιστορία της ευρύτερα γνωστή και να προκαλέσει το ενδιαφέρον επιστημόνων εξαιρετικού κύρους και μεγάλης εμβέλειας.

Το διήμερο Συνέδριο διοργανώθηκε και φέτος από τον Δήμο Σαμοθράκης, έχοντας την υποστήριξη της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ροδόπης – Έβρου και στοχεύει να τεκμηριώσει όσα είναι ήδη γνωστά για τον πολιτισμό και την ιστορία του νησιού, να γνωστοποιηθούν μη διαδεδομένες πτυχές και να τεθούν υπό αξιολόγηση γεγονότα και στοιχεία, αρχαιολογικού και γενικότερα επιστημονικού ενδιαφέροντος.

Στο 2Ο Πολυθεματικό Συνέδριο της Σαμοθράκης, παρουσιάστηκαν εισηγήσεις, που μεταξύ των άλλων αφορούν στην αρχαιολογική έρευνα, στην Καβειρική λατρεία, στην συμμετοχή των Σαμοθρακιτών στον αγώνα του ’21, στα γεγονότα κατά το 1941. Επίσης συζητήθηκαν θέματα όπως «οι Πολιτικοί εξόριστοι στη Σαμοθράκη», «η μεταπολεμική μετανάστευση», «το νομικό καθεστώς της Σαμοθράκης από την άποψη του διεθνούς δικαίου», «η Σαμοθράκη στον κινηματογράφο και στον φωτογραφικό φακό» ενώ παρουσιάστηκαν και εισηγήσεις για την διαχείριση της περιοχής των Θερμών και το «Γεωμυθολογικό Πάρκο της Σαμοθράκης».

Αξίζει τέλος να σημειωθεί, ότι κατά την διάρκεια του Συνεδρίου, ο Δήμαρχος της Σαμοθράκης Γιώργος Χανός, τίμησε σε ειδική εκδήλωση τον επί σειρά ετών, Γραμματέα της (πρώην) Κοινότητας Σαμοθράκης κ. Γιώργο Λενούδια.
Back