Γλώσσες

Select Language: Bulgarian Current language: Greek Select Language: English

Ημερολόγιο γεγονότων

για την εβδομάδα 15/04/2024 - 21/04/2024


Δεν βρέθηκαν καταχωρήσεις για την δεδομένη περίοδο

Newsletter

Email:
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε νέα από το site
  Πολιτισμός Πολιτιστικές εκδηλώσεις

Πολιτιστικές εκδηλώσεις

Τοπικά Πανηγύρια
Το θρησκευτικό συναίσθημα των κατοίκων της Σαμοθράκης είναι βαθύ. Τα 999 βυζαντινά κυρίως ξωκκλήσια τους αποτελούν αντικείμενο σεβασμού και λατρευτικών εκδηλώσεων. Ο θρύλος λέγει ότι υπάρχει ένα ακόμη το χιλιοστό που είναι γεμάτο από χρυσάφι. Τα πανηγύρια τους είναι πολύ όμορφα. Δίνουν μεγάλη ζωντάνια σε αυτά οι τοπικές ενδυμασίες, η παραδοσιακή μουσική και οι παραδοσιακοί χοροί.

Σημαντική γιορτή για τους Σαμοθρακιώτες, είναι η επέτειος της απελευθέρωσής τους από τον Τουρκικό ζυγό (19 Οκτωβρίου 1912). Την Κυριακή του Θωμά, οι Σαμοθρακιώτες γιορτάζουν την μνήμη των 5 Αγίων Μαρτύρων της Σαμοθράκης, (Μανουήλ, Γεώργιος, Μιχαήλ, Θεόδωρος και Γεώργιος) που μαρτύρησαν το 1836 για την πίστη του Χριστού και την Πατρίδα. Σχεδόν σε όλες τις εποχές του χρόνου γίνονται πανηγύρια με τα οποία εκδηλώνουν τη βαθειά τους πίστη και λατρεία οι κάτοικοι.

Μερικά από αυτά είναι:

  • Του Αγίου Αθανασίου, στις 18 Ιανουαρίου, κοντά στο χωριό Αλώνια
  • Των Τριών Ιεραρχών στις 30 Ιανουαρίου στη Χώρα. Την Πέμπτη της Διακαινησίμου
  • Το πανηγύρι της Παναγίας της Καμαρώτισσας, της Αναλήψεως στα Θέρμα, τις 20 Ιουλίου στο Προφήτη Ηλία, στις 26 Ιουλίου στο ξωκκλήσι της Αγίας Παρασκευής κοντά στη Παλιάπολη, στις 6 Αυγούστου στο ξωκκλήσι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρα και το Δεκαπενταύγουστο στα Θέρμα.

Η πολιτιστική κληρονομιά διατηρείται και προβάλλεται χάρη στις προσπάθειες του Πολιτιστικού Συλλόγου Σαμοθράκης και του Δήμου με τις διάφορες εκδηλώσεις και αναβιώσεις παραδοσιακών εθίμων που πραγματοποιούνται καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, με ιδιαίτερη έμφαση στους καλοκαιρινούς μήνες.