Γλώσσες

Select Language: Bulgarian Current language: Greek Select Language: English

Ημερολόγιο γεγονότων

για την εβδομάδα 18/03/2024 - 24/03/2024


Δεν βρέθηκαν καταχωρήσεις για την δεδομένη περίοδο

Newsletter

Email:
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε νέα από το site
  Φυσικός πλούτος Φυσικές ομορφιές

Φυσικές ομορφιές

Η θέση του σε σχέση με τους ομβροφόρους ανέμους δημιουργεί διαφορετικό μικροκλίμα στην νότια και στην βόρεια πλευρά, με την νότια πλευρά να θυμίζει χαρακτηριστικά  νησί του Αιγαίου με ελιές και φρύγανα. Η βόρεια πλευρά του νησιού με το υγρότερο και το ψυχρότερο κλίμα της  είναι καταπράσινη. Το πυκνό δάσος από πλατάνια και καστανιές, διαδέχεται το ‘μακκί’, μια «μεσογειακή ζούγκλα» από αείφυλλους, πλατύφυλλους θάμνους, σε υψόμετρο από 200 έως 600-700μ. Η ποικιλία των θάμνων είναι μεγάλη: κουμαριές, γλιστροκουμαριές που οι Σαμοθρακίτες ονομάζουν ακόμη με το αρχαίο τους όνομα ‘αντραχαλιές’, οστρυές και φράξοι, φυλίκια, κέδρα, πουρνάρια και ρείκια.

Στις βοσκημένες περιοχές ο αέρας μοσχοβολάει ρίγανη και θυμάρι. Πιο ψηλά το μακκί διαδέχονται σταδιακά οι αιωνόβιες δρυς. Εδώ το έδαφος γίνεται ακόμη πιο απότομο και πετρώδες. Σε αυτήν την κατάσταση έχουν συμβάλλει αποφασιστικά τα κατσίκια. Το δάσος του Μαρτίνη που απλώνεται πάνω από τα Θέρμα και τους Καρυώτες είναι ίσως το νομαδικό πρωτογενές δάσος του Αιγαίου, με τόσο μεγάλης ηλικίας βελανιδιές, λείψανο των μεγάλων δρυοδασών που κάποτε κάλυπταν όλο το νησί.  

Στο νησί αφθονούν τα πλατάνια και τα άφθονα νερά μέχρι την άκρη της θάλασσας, καθώς και ερημικές παραλίες με σπηλιές. Είναι ένα νησί πλούσιο σε χλωρίδα και πανίδα, με πολλά νερά και πηγές. Συνδυάζει πεντακάθαρες παραλίες, πλούσια βλάστηση και τρεχούμενα νερά. Ο ορεινός του όγκος το καθιστά ιδανικό για ορειβασία και περιήγηση στην φύση και την άγρια βλάστηση. Τα τοπία που συναντούμε στη βόρεια και νότια πλευρά της Σαμοθράκης παρουσιάζουν μια εντυπωσιακή διαφορά, που χαρίζει στο νησί σημαντική και μοναδική οικολογική αξία.

Στη νότια πλευρά κυριαρχούν οι γυμνές πλαγιές του βουνού, οι αραιοί θαμνότοποι, οι ελαιώνες και τα σιταροχώραφα. Στη βόρεια αντίθετα, δεσπόζουν οι καταπράσινες πλαγιές, τα δάση με τις βελανιδιές, τα παραποτάμια δάση με τα πλατάνια και τα σκλήθρα, οι πυκνοί θαμνότοποι που φθάνουν ως τις ακτές και τα εντυπωσιακά ρέματα με τους καταρράκτες. Η ενδημικότητα πολλών φυτών αυξάνει τη σπουδαιότητα της φύσης στο νησί.