Γλώσσες

Select Language: Bulgarian Current language: Greek Select Language: English

Ημερολόγιο γεγονότων

για την εβδομάδα 18/03/2024 - 24/03/2024


Δεν βρέθηκαν καταχωρήσεις για την δεδομένη περίοδο

Newsletter

Email:
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε νέα από το site
  Τουρισμός Τουρισμός ορεινού όγκου

Τουρισμός ορεινού όγκου

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΟΡΕΙΝΟΥ ΟΓΚΟΥ

Στο νησί μας έχει ξεκινήσει μια σημαντική προσπάθεια για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση δραστηριοτήτων που αφορούν εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως είναι ο τουρισμός ορεινού όγκου, ικανοποιώντας έτσι τους οπαδούς των υπαιθρίων αθλημάτων.
Μπορείτε να ενημερωθείτε γι αυτές και να πάρετε μια μικρή γεύση στα κείμενα που ακολουθούν:

Διάσχιση φαραγγιών (Canyoning)
Η λέξη canyoning είναι αγγλική και σημαίνει «διάσχιση φαραγγιού». Περιγράφει μια σύνθετη δραστηριότητα η οποία συνδυάζει πεζοπορία, αναρρίχηση, κατάβαση βράχων, πέρασμα ποταμού και κολύμβηση. Όταν το φαράγγι διαθέτει καταρράκτες, η δραστηριότητα περιλαμβάνει και άλματα από ύψος στο νερό. Η μορφολογία του νησιού καθώς και ο μεγάλος αριθμός φαραγγιών (Φονιάς, Κλείδωση, Γριά Βάθρα, Ξηροπόταμος, Βάτος) είναι το βασικότερο πλεονέκτημα της Σαμοθράκης ώστε να αποκτήσει την φήμη του ιδανικότερου προορισμού για canyoning.

Αλεξίπτωτο πλαγιάς (Parapente)

Το αλεξίπτωτο πλαγιάς, ή αλλιώς Parapente πήρε την ονομασία του από τη γαλλική του σύνθετη ονομασία (para- από το parachute=αλεξίπτωτο και pente= πλαγιά), πραγματοποιεί μια πανάρχαια ανθρώπινη επιθυμία: την ελεύθερη πτήση. Δίνει την ευκαιρία στον οποιονδήποτε να πετάξει σαν πουλί και να γνωρίσει μαγευτικές συγκινήσεις. Όπως προδίδει και η ελληνική του ονομασία, πρόκειται για ένα "ειδικό" αλεξίπτωτο, με το οποίο μπορεί κανείς να απογειωθεί από μια πλαγιά ανεξάρτητα από το ύψος της (όταν βέβαια το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες) και δεν απαιτεί κανενός είδους μηχανή.

Ορεινή ποδηλασία (Mountain bike)

Η ορεινή ποδηλασία (mountain bike) είναι αθλητική δραστηριότητα η οποία διεξάγεται σε χώρους εκτός πόλης. Απαιτεί ποδήλατο ειδικά σχεδιασμένο και κατασκευασμένο για κίνηση σε έδαφος δύσβατο και με μεγάλες κλίσεις. Αποτελεί ένα άθλημα που καθίσταται δημοφιλές με ταχείς ρυθμούς. Από το 1996 η ορεινή ποδηλασία (mountain bike) ανήκει στα Ολυμπιακά αθλήματα. Το ποδήλατο μπορεί να γίνει σήμα κατατεθέν των διακοπών στη Σαμοθράκη καθώς συνδυάζεται απόλυτα με την ηρεμία και το εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον του νησιού. Η ύπαρξη δασικών δρόμων και μονοπατιών προσφέρουν μια μεγάλη γκάμα διαδρομών κλιμακούμενης δυσκολίας προσιτές για κάθε ποδηλάτη.

Αναρρίχηση Βράχου (Climbing)

Το άθλημα της αναρρίχησης είναι ένα συναρπαστικό σπορ που τελευταία γνωρίζει μεγάλη διάδοση, γιατί χαρίζει έντονες συγκινήσεις. Στην αναρρίχηση βράχου ο αθλητής σκαρφαλώνει το «πρόσωπο» του βράχου αξιοποιώντας τις γνώσεις, την εμπειρία και τη φυσική του δύναμη. Στηρίζεται χρησιμοποιώντας το ανάγλυφο της επιφάνειας, δηλαδή τα σημεία (εσοχές, εξοχές, χαραμάδες κ.ά.) στα οποία μπορεί να πιαστεί και να πατήσει. Απαιτούνται συγκέντρωση, συντονισμός, ευλυγισία, καλή φυσική κατάσταση, υπομονή, καθαρό μυαλό αλλά και τόλμη και φαντασία, που αναπτύσσονται με την εξάσκηση και την πρακτική. Η αναρρίχηση βράχου φέρνει τον αθλητή σε επαφή με τη φύση, γυμνάζει και δυναμώνει το κορμί και το μυαλό του, βελτιώνει τη φυσική του κατάσταση και την πνευματική του δύναμη και του χαρίζει έντονες στιγμές και μεγάλη ικανοποίηση όταν κατακτά την κορυφή και πετυχαίνει το στόχο που έβαλε. Η ύπαρξη ενός αναρριχητικού πεδίου μέσα στον παραδοσιακό οικισμό της Χώρας αποτελεί μία πραγματική πρόκληση στους λάτρεις του αθλήματος.

Καταρρίχηση (Rapel)

Η καταρρίχηση είναι η τεχνική κατάβασης από βράχο ή η κατάβαση σε φαράγγι μετά την αναρρίχηση. Η κατάβαση γίνεται πάνω στο σχοινί με το οποίο χρησιμοποιήθηκε για την άνοδο ή ενώνοντας (συνήθως) δύο σχοινιά και τοποθετώντας πάνω τους ένα απλό εργαλείο, που λέγεται οχτάρι, με το οποίο στην ουσία ο καταρριχητής γλιστράει πάνω στο σχοινί έως ότου φθάσει στο έδαφος. Στην αναρριχητική ορολογία έχει επικρατήσει η ξενική λέξη rapel για τη διαδικασία αυτή.

Πεζοπορία – Ορειβασία

Η ορεινή πεζοπορία όπως άλλωστε φανερώνει και το όνομά της σημαίνει: περπάτημα στο βουνό και συνδυάζει αρμονικά την ελαφριά άσκηση με την αναψυχή. Πρόκειται για δραστηριότητα που προσφέρει στον μετέχοντα ολοκληρωμένη αερόβια άσκηση και ταυτόχρονα την ευκαιρία να απολαύσει και να εξερευνήσει πανέμορφα τοπία. Η Σαμοθράκη προσφέρει εξαιρετικές πεζοπορικές διαδρομές. Τόσο το ανάγλυφο του νησιού όσο και η πλούσια βλάστηση σε συνδυασμό με το μεγάλο αριθμό πηγών και ρυακιών κάνει την Σαμοθράκη προορισμό για πεζοπορία ακόμα και το καλοκαίρι. Πολύ σημαντικός παράγοντας είναι η ύπαρξη του Ορειβατικού Συλλόγου που μέσα από το πρόγραμμα των εκδρομών του, δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να περπατήσουν με ασφάλεια στο βουνό. Επιπλέον, η συμβολή του συλλόγου στη διάνοιξη τη συντήρηση και τη σηματοδότηση των μονοπατιών είναι ιδιαίτερα σημαντική. Οι δύο γνωστότερες διαδρομές στη Σαμοθράκη είναι:

    • Η πορεία προς τον καταρράκτη του Φονιά, πανέμορφη και αρκετά εύκολη διαδρομή που απευθύνεται σε όλους.
    • Η πορεία από τα Θέρμα στο Φεγγάρι, δύσκολη σχετικά για κάποιους χωρίς καλή φυσική κατάσταση λόγω των απότομων κλίσεων.

Οι δραστηριότητες υπαίθρου τις οποίες περιγράψαμε απευθύνονται σχεδόν σε όλους τους επισκέπτες της Σαμοθράκης. Μπορείτε να επιλέξετε όποια δραστηριότητα πιστεύετε ότι σας προσελκύει και παράλληλα να δοκιμάσετε τα όριά σας. Ζήστε μια πραγματικά μοναδική εμπειρία!!!

Terra Natura