Γλώσσες

Select Language: Bulgarian Current language: Greek Select Language: English

Ημερολόγιο γεγονότων

για την εβδομάδα 18/03/2024 - 24/03/2024


Δεν βρέθηκαν καταχωρήσεις για την δεδομένη περίοδο

Newsletter

Email:
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε νέα από το site
  Τουρισμός Σαμοθράκη. Τουριστικός οδηγός από alpiega (c)

Σαμοθράκη. Τουριστικός οδηγός από alpiega (c)

ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΘΕΩΝ
Σαμοθράκη. Ένα βουνό καταμεσής στο πέλαγος. Ένα φυλαχτό στην άκρη του Αιγαίου. Μακριά για τους πολλούς μα πάντα κοντά για τους εκλεκτούς, είναι το νησί των Μεγάλων Θεών .Οι θεοί του ουρανού, της φύσης και της θάλασσας κατοίκησαν κάποτε εδώ και τα σημάδια τους είναι ακόμη φανερά στις αισθήσεις. Δεν υπάρχουν κατάλληλες λέξεις για να περιγράψεις ένα τέτοιο μέρος. Πρέπει να το επισκεφτείς για να νιώσεις εκείνο το απόκοσμο συναίσθημα που σου προκαλεί και την ενέργεια που το περιβάλλει. Η Σαμοθράκη δεν είναι ένας κοινός προορισμός. Είναι ένας διαφορετικός προορισμός που απαιτεί να τον σεβαστείς και να τον δεχτείς όπως είναι. Εδώ δεν θα έρθει κάποιος για την ξέφρενη νυχτερινή ζωή. Ούτε για τα κοσμικά στέκια. Δεν θα βρεις εδώ κάτι τέτοιο. Παρά μόνο την απόλυτη αρμονία φύσης, άγριας ομορφιάς, θάλασσας και βουνού. Εδώ θα έρθεις για να αφεθείς στο απόλυτο γαλάζιο και στο εκπληκτικό πράσινο. Παραδεισένια τοπία, μαγευτικά δάση, ρυάκια, ποτάμια και καταρράκτες, περιμένουν να σε αγκαλιάσουν, να αφεθείς εκεί, να ξεχάσεις και να ξεχαστείς από οποιοδήποτε άλλο ήχο πέραν του ανέμου και του τρεχούμενου νερού.

Είναι λοιπόν ο Iδανικός προορισμός για τους λάτρες της φύσης ,ωστόσο μπορεί να συνδυαστεί ο αρχαιολογικός, θρησκευτικός και ιαματικός τουρισμός. Τα αρχαιολογικά ευρήματα, οι Πύργοι, το πλήθος των εκκλησιών, οι ιαματικές πηγές, τα φαράγγια και τα δάση, ολόκληρο το νησί είναι ένας θησαυρός που αξίζει να εξερευνηθεί.

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Οργιώδης βλάστηση, πεντακάθαρα νερά, φαράγγια και ποτάμια. Σίγουρα η Σαμοθράκη αποτελεί τον επίγειο παράδεισο για τους φυσιολάτρες. Το νησί ενδείκνυται για πεζοπορία, ορειβασία, αναρρίχηση και διάσχιση φαραγγιών. Αναγκαίες πληροφορίες για τις ορεινές διαδρομές και τρόπους πρόσβασης μπορούν να ζητηθούν από τον Ορειβατικό Σύλλογο, ο οποίος οργανώνει πολύ συχνά διαδρομές. Οι απαράμιλλης ομορφιάς περιοχές που μπορεί να εξερευνήσει και να απολαύσει κανείς είναι αμέτρητες :

  1. «Γρια Βάθρα» . Στην περιοχή των Θερμών, μέσα σε ένα υπέροχο τοπίο γεμάτο αιωνόβια πλατάνια και φτέρες. Λίμνες και μικροί καταρράκτες που σχηματίζονται διαδοχικά από τον καταρράκτη που ξεκινά από το βουνό Σάος.
  2. «Βάθρες του Φονιά» Πεζοπορία σε μια μαγευτική περιοχή που θυμίζει νεραϊδοχώρα. πλάι στο ρέμα του Φονιά .Ακολουθεί ορειβασία για να αρχίσει να ανακαλύπτει κανείς τις πολυάριθμες βάθρες με το παγωμένο αναζωογονητικό νερό. Απίστευτη εμπειρία το κολύμπι κάτω από τον καταρράκτη του Φονιά.
  3. «Κρεμαστό». Εντυπωσιακός καταρράκτης που πέφτει από ύψος 83μ. μέσα στη θάλασσα. Ο μοναδικός τρόπος να το απολαύσει κανείς είναι με το εκδρομικό πλοιάριο. Το φαράγγι του Κρεμαστού αποτελεί ένα απ’ τα πιο συναρπαστικά σημεία του νησιού για canyoning.
  4. Παραλία «Παχιά Άμμος». Η πιο γνωστή παραλία καθώς είναι η μοναδική με άμμο. Βρίσκεται στην νότια πλευρά του νησιού, η οποία είναι πλούσια σε ελαιώνες.
  5. Παραλία «Κήποι». Παραλία με μαύρο βότσαλο που συναντά κανείς στο βόρειο άκρο του νησιού μετά από μια φανταστική παραθαλάσσια διαδρομή. Χαρακτηριστική είναι η επιβλητική παρουσία του ορεινού όγκου πάνω από την θάλασσα.
  6. Παραλία «Βάτος». Ψιλό βότσαλο και υπέροχα γαλαζοπράσινα νερά. Ο μοναδικός τρόπος προσέγγισης της είναι με το εκδρομικό πλοιάριο.

Ο βυθός του νησιού με την εξαιρετική του μορφολογία προσφέρεται για καταδύσεις και υποβρύχιο ψάρεμα. Μικρά φαράγγια, κοφτές πλαγιές και γρανιτένιους σχηματισμούς μπορεί να απολαύσει ο επισκέπτης που θα πάρει μέρος στις καταδυτικές εκδρομές του Συλλόγου Αυτοδυτών Σαμοθράκης.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Για τα φημισμένα από την αρχαιότητα Καβείρια Μυστήρια σώζονται οι λιγότερες ίσως πληροφορίες σε σχέση με τα άλλα ελληνικά μυστήρια κι αυτό γιατί από τους μυημένους υπήρχε απόλυτη μυστικότητα. Αποτελούσαν λατρευτικές τελετές προς τους Μεγάλους Θεούς Αξίερο ,Αξιόκερσα και Αξιόκερσο, και κατατάσσονταν από άποψη σπουδαιότητας μετά τα Ελευσίνια Μυστήρια. Η μύηση δεν είχε εθνικούς ή κοινωνικούς περιορισμούς και έτσι μπορούσαν να μυηθούν άντρες, γυναίκες ,παιδιά, ελεύθεροι και δούλοι. Ανάμεσα στους μυημένους ήταν και ο Ηρόδοτος, ο Λύσανδρος , ο Πλάτωνας, και ο Αριστοτέλης. Λέγεται επίσης ότι εδώ ο Φίλιππος γνώρισε την Ολυμπιάδα, την μητέρα του Μ. Αλεξάνδρου. Η λατρεία των Καβείρων διατηρήθηκε μέχρι την επικράτηση του χριστιανισμού και γινόταν με ανυπέρβλητη λαμπρότητα.

Σήμερα στην περιοχή της Παλαιάπολης οπού βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος διασώζονται σημαντικά ευρήματα και ερείπια των κτισμάτων :

  1. Το «Ιερό των Μεγάλων Θεών» οπού γινόταν η εξομολόγηση και ο εξαγνισμός των μυημένων.
  2. Το «Ανάκτορο» στο οποίο υπήρχε το άδυτο, οπού γινόταν η πρώτη φάση της μύησης.
  3. Το «Αρσινόειο» ,που αποτελεί το μεγαλύτερο γνωστό κλειστό κυκλικό οικοδόμημα της ελληνικής αρχιτεκτονικής. Ήταν αφιέρωμα του βασιλιά Λυσίμαχου στη σύζυγο του Αρσινόη. Εκεί τελούνταν οι θυσίες και οι τελετές.

Στο αρχαιολογικό μουσείο της Παλαιάπολης υπάρχουν διάφορα πολύτιμα κοσμήματα, αγαλματίδια, αρχιτεκτονικές αναπαραστάσεις των κτιρίων αλλά αυτό που κερδίζει τις εντυπώσεις είναι τα αντίγραφο του παγκοσμίου φήμης αγάλματος της Νίκης της Σαμοθράκης (το γνήσιο βρίσκεται στο Λούβρο). Το άγαλμα ύψους 2μ. ,χρονολογείται το 200 π.Χ , και φιλοτεχνήθηκε από ρόδιο γλύπτη. Αφιερώθηκε στο Ιερό των Μεγάλων Θεών στο 190 π.Χ.

Αρχαιολογικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης οι μεσαιωνικοί πύργοι των Gattilusi, οι οποίοι αποτελούσαν μέρος του ευρύτερου αμυντικού συγκροτήματος και στόχευαν στην προστασία του νησιού :

  1. Ο «Πύργος του Φονιά» , χτισμένος στις εκβολές του ποταμού Φονιά.
  2. Ο «Πύργος της Παλαιάπολης»
  3. Το «Κάστρο της Χώρας» τα ερείπια του οποίου βρίσκονται πάνω σε έναν μεγαλοπρεπή βράχο στην είσοδο της Χώρας απ’ οπού η θέα είναι εντυπωσιακή.

Η Χώρα, η πρωτεύουσα του νησιού, έχει ανακηρυχθεί παραδοσιακός διατηρητέος οικισμός. Χτισμένη αμφιθεατρικά, με πετρόκτιστα σπίτια και πλακόστρωτα σοκάκια , αποτελεί δημοφιλή προορισμό κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Αξίζει να επισκεφτεί κανείς το Λαογραφικό Μουσείο, το οποίο στεγάζεται σε ένα παλιό αρχοντικό και περιέχει τοπικές ενδυμασίες, κεντήματα και χρηστικά σκεύη.

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Σύμφωνα με την τοπική παράδοση στη Σαμοθράκη υπάρχουν 999 ξωκλήσια και ερείπια αυτών. Σε όλο το νησί υπάρχουν μικρά αρχαία και νεώτερα απόμερα ξωκλήσια, σε εκπληκτικές τοποθεσίες. Μερικά από τα πιο γνωστά είναι :

  1. Το «Στασίδι του Απόστολου Παύλου» στην Παλαιάπολη . Στα ερείπια παλαιοχριστιανικού ναού, δημιουργήθηκε προσκύνημα για το πέρασμα του Απόστολου Πάυλου από το νησί.
  2. Η «Παναγία Κρημνιώτισσα». Βρίσκεται σκαρφαλωμένη στη άκρη ενός απόκρημνου βράχου σε μεγάλο υψόμετρο, το όνομα της προήλθε από την τοποθεσία όπου βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας. Λέγεται ότι όταν την μετέφεραν αλλού, εξαφανίστηκε και εμφανίστηκε ξανά στον βράχο, οπού τελικά χτίστηκε το ξωκλήσι. Θεωρείται θαυματουργή.
  3. Η «Κοίμηση της Θεοτόκου». Εκκλησία της χώρας που χρονολογείται από το 1875. Εκεί φυλάσσονται οι κάρες των πέντε Αγίων Μαρτύρων Σαμοθράκης. ( Εμμανουήλ , Γεώργιος, Θεόδωρος, Γαβριήλ , Μιχαήλ)
  4. Το μοναστήρι του «Αγίου Αθανασίου». Χρονολογείται από το 1784 και αποτελεί μετόχι της Μονής Ιβήρων του Αγίου Όρους.
  5. Η «Αγία Ανέμη» .Τα ερείπια της βρίσκονται στην περιοχή του Ξηροποτάμου. Το όνομα της αποτελεί παρετυμολογία του τοπωνύμιου Παναγία Ανέμη (λόγω των δυνατών ανέμων της περιοχής. Την θεωρούσαν προστάτιδα του νησιού και των ναυτικών από τους ανέμους.
  6. Η «Μάνταλ Παναγιά». Μικρός βυζαντινός ναός κοντά στο χωριό Προφήτη Ηλία, σε μια πανέμορφη τοποθεσία. Στην περιοχή έχουν βρεθεί επίσης τα ερείπια υπαίθριου ιερού και ναών μεσοβυζαντινών χρόνων.
  7. Η «Υπαπαντή». Λιθόκτιστος ναός με καμαρωτή στέγη στην περιοχή Πουρνιά, κοντά στα ερείπια μεσαιωνικού οικισμού.

ΙΑΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Γνωστές, από τους βυζαντινούς χρόνους, για τις ευεργετικές τους ιδιότητες είναι οι θερμές θειούχες πηγές στο καταπράσινο χωριό Θέρμα. Οι θεραπευτικές ιδιότητες των πηγών αποδίδονται στην παρουσία σπάνιων δραστικών συστατικών. Στο Δημοτικό Υδροθεραπευτήριο υπάρχουν εγκαταστάσεις ομαδικών και ατομικών λουτήρων.
Στην άλλη πλευρά του νησιού μετά από μια ιδιαίτερα δύσκολη και κοπιαστική πορεία, συναντάται η πολύ ψυχρή ιαματική πηγή Σφεντάμι.

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
Ένα απ ’τα πιο φημισμένα πιάτα του νησιού είναι το κατσικάκι Σαμοθράκης .Οι πολυάριθμες ταβέρνες του νησιού προσφέρουν ντόπιο κρέας και φρέσκο ψάρι. Αν σας δωθεί η ευκαιρία να δοκιμάσετε κολοκυθολούλουδα γεμιστά ή τηγανιτά, μαντί και το περιβόητο γλυκό χασλαμά. Από τον Σύλλογο Γυναικών Σαμοθράκης μπορείτε να προμηθευτείτε γλυκά του κουταλιού, απ’ τα οποία το πιο φημισμένο είναι το πράουστο, χυλοπίτες, φλομάρια και τραχανά. Γαλακτομικά προιόντα, όπως μυζήθρα, κασέρι και γιαούρτι θα βρείτε στον Τυροκομείο Σαμοθράκης.

ΔΙΑΜΟΝΗ
Στο νησί υπάρχουν αρκετά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Πληροφορίες για τα καταλύματα μπορεί να αναζητήσει κανείς στο Τουριστικό Περίπτερο του Δήμου, που βρίσκεται στο λιμάνι της Καμαριώτισσας.
Υπάρχουν επίσης δύο camping, ένα οργανωμένο και ένα μη οργανωμένο το οποίο βρίσκεται μέσα σε ένα πανέμορφο πλατανόδασος.

ΠΡΟΣΒΑΣΗ
Ο μοναδικός τρόπος πρόσβασης στο νησί είναι ακτοπλοϊκώς , καθώς δεν υπάρχει αεροδρόμιο. Καθημερινά δρομολόγια διάρκειας 2 ωρών υπάρχουν από Αλεξανδρούπολη και μία φορά την εβδομάδα από την Καβάλα ( 4 ώρες ) και το Λαύριο (11 ώρες).
Πρακτορεία της ακτοπλοϊκής εταιρίας Σάος , η οποία εξυπηρετεί το νησί, υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα. Περισσότερες πληροφορίες για δρομολόγια και τηλέφωνα πρακτορείων μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της
www.saos.gr . ***

ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα πνευματικά δικαιώματα του παραπάνω κειμένου είναι κατοχυρωμένα και ανήκουν στην alpiega. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, αναδημοσίευση και τροποποίηση τους.

Για περισσότερες πληροφορίες και παρουσίαση της δουλειάς της μπορείτε να επισκεφθείτε το προσωπικό της blog στη διεύθυνση: mysamothraki.com