Γλώσσες

Select Language: Bulgarian Current language: Greek Select Language: English

Ημερολόγιο γεγονότων

για την εβδομάδα 22/04/2024 - 28/04/2024


Δεν βρέθηκαν καταχωρήσεις για την δεδομένη περίοδο

Newsletter

Email:
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε νέα από το site

Γρήγορη αναζήτηση


Βίδρα   Lutra lutra
Περιγραφή εκθέματος
Στοιχεία εκθέματος μουσείου: Η Ελλάδα φιλοξενεί έναν από τους καλύτερους πληθυσμούς της Ευρώπης.Οι κίνδυνοι που απειλούν σήμερα τη βίδρα είναι η ρύπανση, η καταστροφή βιοτόπων της και η έντονη ανθρώπινη παρουσία.
Γεωραφικά δεδομένα
Βιότοπος που ζει: Ζει σε ποτάμια,λίμνες,έλη και σε βραχώδεις ακτές.Χρειάζεται καθαρά νερά,τροφή απαλλαγμένη από τοξικούς ρύπους και όχθες με πλούσια βλάστηση.Αναπαύεται και κρύβεται σε καταφύγια στις ρίζες παρυδάτιων δένδρων,ανάμεσα σε βράχους ή σε πυκνούς καλαμώνες.
Γεωγραφική κατανομή: Η βίδρα εξαπλώνεται σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα(και στον `Εβρο) και την Κέρκυρα.Είναι μειωμένη η παρουσία της στην ανατολική Πελοπόννησο και σε περιοχές γύρω από τη Θεσ/νίκη.Βρέθηκαν ενδείξεις παρουσία της σε ορεινά ποτάμια σε υψόμετρο 1000μέτρα.
Χάρτης κατανομής (Europe):

Καθεστώς προστασίας:
Κόκκινο Βιβλίο: | Κόκκινο βιβλίο-V τρωτά |
Ευρωπαϊκή/Ελληνική Νομοθεσία: | Παρ.II & IV Οδηγ. 92/43/ΕΕ |
Παγκόσμια Νομοθεσία: | Παρ. ΙΙ Συμ.Βέρνης |
   
Fast facts
Τάξη: ΣΑΡΚΟΦΑΓΑ/CARNIVORA
Οικογένεια: Ικτίδες/Mustelidae
Διαστάσεις: Μήκος κεφάλι-σώμα:120cm, ουρά:32-47cm, πόδι: 11-13cm, Βάρος:12kg
Διάρκεια Ζωής: 11-15 χρόνια σε αιχμαλωσία, λιγότερα (3-4χρόν.) όταν είναι ελεύθερη.
Διατροφή: Τρέφεται κυρίως με ψάρια,αμφίβια,καβούρια και άλλα ζώα.Στην Ελλάδα την άνοιξη και το καλοκαίρι τρώει και νερόφιδα.
Αναπαραγωγή: `Εχουν τη δυνατότητα να αναπαράγονται καθ`όλη τη διάρκεια του έτους.Γεννά 1-3 μικρά συνήθως τα οποία ζούν με τη μητέρα για 10-12 μήνες.
Χαρακτηριστικά: Το σώμα της είναι λεπτό και μακρύ με παχύ γκριζοκάστανο και αδιάβροχο τρίχωμα.Τα πόδια είναι κοντά και έχουν όλα νηκτικές μεμβράνες ανάμεσα στα δάκτυλα.`Εχει αφτιά πολύ κοντά και το ρύγχος φέρει παχιάμουστάκια.
Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό: Ζουν συνήθως σε ομάδες ενός ή περισσοτέρων θηλυκών μαζί με τα μικρά τους σε ζωτικούς χώρους που εκτείνονται από 5 χιλ. μέχρι 40 χιλ. ανάλογα με την τροφή που υπάρχει.Οριοθετούν τους χώρους με τα κόπρανα που αφήνουν σε εμφανή σημεία.
Πληροφορίες Φωτογραφία Σκίτσα
Video Ήχοι Σύνδεσμοι